Muuttuvat turvapaikkareitit

21 elo 2018
urmiadmin
1069

Turvapaikkapolitiikka on kiristynyt Euroopassa ja reitit Eurooppaan muuttuvat. Vuoden 2015 syksyllä Eurooppaan saapui päivittäin yli 20 000 turvapaikanhakijaa ja Suomeenkin satoja turvapaikanhakijoita päivässä. Vuoden 2018 loppukesällä määrät Euroopassa ovat pudonneet muutamiin satoihin päivässä.

Vuonna 2015 ylivoimaisesti yleisin reitti Eurooppaan kulki Turkin kautta Kreikan saarille. Pienen Lesboksen saaren kautta kulki yli puoli miljoonaa muuttajaa ja turvapaikanhakijaa. Keväällä 2016 Euroopan unioni ja Turkki sopivat, että muuttajia ei päästetä enää yhtä helposti unioniin ja että heitä voidaan palauttaa Turkkiin. Unioni sitoutui maksamaan Turkille miljardeja euroja ja antoi tukea Turkin poliittiselle johdolle.

Eurooppaan tulijoiden määrä vähentyi keväällä 2016 oleellisesti. Muuttoliike Saharan eteläpuolisesta Afrikasta kohti Eurooppaa kuitenkin jatkui. Muuttajien seksuaalinen ja fyysinen hyväksikäyttö oli yleistä matkan varrella ja rajojen ylityspaikoissa. Heitä myytiin jopa orjiksi. Muuttajat alkoivat siirtyä Libyaan. Sieltä he jatkoivat Välimeren ylittävällä keskisellä reitillä kohti Italian saaria. Muuttajia merestä pelastavat laivat siirtyivät lähemmäksi Libyan aluevesirajaa, reilun kymmenen kilometrin päähän maan rannikosta. Salakuljettajat pystyivät laittamaan entistä suurempia määriä muuttajia aiempaa huonokuntoisempiin veneisiin. Hukkujien määrä alkoi kasvaa.

Kesällä 2018 Italian uusi hallitus päätti rajoittaa muuttajien ja turvapaikanhakijoiden pääsyä Italiaan. Italian lähellä sijaitseva pieni Maltan valtio ei myöskään juurikaan ota turvapaikanhakijoita vastaan. Kulku keskisellä reitillä yli Välimeren on vähentynyt oleellisesti.

Muuttovirrat kohti Eurooppaa kuitenkin jatkuvat. Kesällä 2018 läntisestä reitistä Marokosta Espanjaan tuli yleisin reitti yli Välimeren. Muuttajat yrittävät ylittää merivirtojen, tuulien ja tiheän meriliikenteen suhteen vaarallista Gibraltarin salmea. Eurooppaa 14 kilometrin päässä yritetään tavoittaa uimalla, piiloutumalla laivoihin ja veneisiin, roikkumalla köysissä laivojen perässä, itse kyhätyillä lautoilla ja veneillä. Usein matka tyrehtyy, sillä uimarien voimat ehtyvät, veneet uppoavat ja viranomaiset jopa ampuvat rajaa laittomasti ylittäviä. Heinäkuussa Pohjois-Afrikassa Espanjalle kuuluvaan Ceutan kaupunkia ympäröivän korkean raja-aidan yli kiipesi yhdellä kertaa yli 600 muuttajaa. Espanjan hallitus on kieltänyt muuttajien välittömän palautuksen Marokkoon ennen turvapaikkahakemuksen tutkimista, mutta tätä tapahtuu edelleen.

Manuel Castells, yksi maailman tunnetuimpia yhteiskuntatieteilijöitä, kirjoitti (La Vanguardia 30.6.), miten muuttajia, turvapaikanhakijoita ja paperittomia koskeva viimeaikainen keskustelu ja kohtelu osoittavat, miten natsismi on palaamassa osaksi Euroopan unionin jäsenvaltioiden politiikkaa. On helpompi huutaa ”rajat kiinni, meille ensin, muut ulos” kuin etsiä taloudelliseen tasa-arvoon ja kattavaan demokratiaan perustuvia kestäviä ratkaisuja. Muuttoliikkeen taustalla olevat taloudelliset ja poliittiset haasteet eivät ratkea tiukentamalla Euroopan unionin rajoja.

Jussi S. Jauhiainen on maantieteen professori Turun yliopistossa ja tutkimuskonsortion URMI johtaja. Blogiteksti on muokattu Turun Sanomissa 28.7.2018 ilmestyneestä kirjoituksesta.