Kaikki kävi kovin äkkiä

5 elo 2016
Kaisa Schmidt-Thomé
2321

Vuonna 1990 ilmestynyt Ismo Alangon Kun Suomi putos puusta -kappale toimii alkusoittona URMI-hankkeeseen.

Laulu tiivistää muutamaan minuuttiin Suomen maaltamuuton, kaupungistumisen ja kansainvälistymisen. ”Oli kaunis kesäsunnuntai”, kun maidosta tuli milkkiä ja pilkkisaaliista pakasteita. Silloin ”hölmistynyt ihmislapsi vaihtoi oljet parkettiin”. Suomalaisella oli ”toinen käsi utareella, toinen kaukosäätimellä”. Tiivistettynä: ”kun Suomi putos puusta kaikki kävi kovin äkkiä”.

Alanko (s. 1960) on kertonut kirjoittaneensa laulun tarinaksi vanhempiensa sukupolven matkasta 1990-luvulle. Mieleni tekee tapailla sille hieman jatkoa. Seuraavaksi muutamia omakohtaisia anekdootteja.   

Kaupungistuminen

Kaikki isovanhempani elivät elämänsä maaseudulla. Isänisäni toimitti tilansa maitotonkat meijeriin soutamalla. Tieyhteyttä tilalle ryhdyttiin rakentamaan vasta vuonna 1969.

Vanhempani muuttivat koulujen perässä hetkeksi kaupunkiin, mutta perustivat perheen Tuusulaan, riittävän lähelle ja kauas Helsingistä. Pyöräilin lapsuuteni ja nuoruuteni aikana tuhansia kilometrejä päästäkseni itsenäisesti lähemmäs kaupunkia. Bussiaikataulut olivat onneksi sikäli suotuisat, että kuudelta alkaneen leffan jälkeen ehti ”Hesasta” vielä viimeiseen bussiin ja viikonloppuna vielä yhdeksältäkin alkaneen leffan jälkeen.

Vasta lapseni ovat syntyperäisiä kaupunkilaisia. Itse asiassa Naistenklinikka oli molemmilla kerroilla kävelymatkan päässä kotoa.  

Liikkuvuus

Tein ensimmäinen ulkomaanmatkani 15-kesäisenä Ruotsiin. Esikoiseni oli kaksivuotiaana matkustanut jo 15 maassa ja kuopukseni kolmella mantereella.

Itseoppinut maanviljelijä, opistoinsinööri, tekniikan tohtori. Harpottu on joka sukupolvessa, koska Suomessa opintie on ollut tapaa nostaa omaa sosiaalista asemaa. Ahkerointi koulunpenkillä on ollut myös mahdollista ja sitä on pidetty arvostettuna.

Maahanmuutto

Kun aloitin tuusulalaiseen kyläkoulun vuonna 1980, Suomessa asui 9 000 vieraskielistä henkilöä. Kun väittelin tohtoriksi 2015, heitä oli 330 000. Promillet ovat nykyään prosentteja.

Mieheni on maahanmuuttaja. Hänen isänisänsä suvun juuria on pystytty seuraamaan 1300-luvun Kölniin. Tuolloin kaupungissa oli asukkaita saman verran kuin Tuusulassa nyt.   

URMI 2039

Aloitan omat työni URMI-hankkeessa valmistelemalla 12. syyskuuta Helsingissä järjestettävää sidosryhmätilaisuutta, jossa pohditaan kaupungistumisen ajureita. Rohkaisen kaikkia omakohtaiseen kaupungistumispohdiskeluun osana tapahtuman ennakkovalmisteluja.